ENVIAMENTS GRATUÏTS en compres superiors a 30 € (només a la península)

L’1 de maig per a moltes persones amb discapacitat intel·lectual és el “dia que tampoc treballo”

Amb més del 80% d’atur, celebrar el dia del treball resulta totalment incongruent per a les persones amb discapacitat intel·lectual. És el col·lectiu amb la taxa d’atur més alta, és insuportable. La situació és encara més greu quan parlem del treball en empreses ordinàries: només el 30% treballen en empreses de manera inclusiva i en entorns ordinaris, la resta ho fa en centres especials de treball.

La Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU reconeix el seu dret a treballar, en igualtat de condicions amb les altres; això vol dir tenir l’oportunitat de guanyar-se la vida amb un treball escollit lliurament en un entorn laboral obert, inclusiu i accessible.

Des de la LADD reclamem que els governs i les administracions facin polítiques efectives per revertir aquesta situació sota el marc de la Convenció. Destaquem com a accions prioritàries:

  • Que el Treball amb Suport, la metodologia per fer inserció a les empreses ordinàries, ha de formar part de la cartera de serveis socials públics, de manera estable i amb els recursos suficients.
  • Que s’han d’afavorir polítiques per tal que les empreses contractin talent divers. Polítiques que haurien incloure beneficis econòmics i accions de sensibilització per donar a conèixer el valor d’integrar persones amb discapacitat intel·lectual als equips.
  • Que els Centres Especials de Treball s’han de destinar prioritàriament a les persones d’especial vulnerabilitat i com a trampolí cap a l’empresa ordinària, potenciant el seu rol formatiu i rebent els recursos necessaris per desenvolupar la seva tasca.
  • Que les persones amb discapacitat intel·lectual necessiten suports al llarg de tota la vida i que aquests han de ser personalitzats i flexibles.
Per a les persones amb discapacitat intel·lectual la feina és un punt clau en la inclusió i visibilitat a la societat, els dona autonomia i autoestima.

Per a les empreses, contractar persones amb diversitat reforça els valors socials, genera noves dinàmiques de de treball, i, per sobre de tot, significa incorporar una persona productiva que pot i vol realitzar la seva feina (amb el suport que necessiti, com tothom).

Font: LADD Associació en Defensa dels Drets de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual